LITTEKENS

Bijna iedereen heeft wel ergens op het lichaam een litteken. Een valpartij van de fiets, een diepe snijwond, een brandwond en een operatie kunnen leiden tot littekenvorming en blijvende littekens. Littekens ontsieren niet alleen de huid, maar ze kunnen ook pijnklachten geven en jeuk en roodheid veroorzaken.

DIEPE BESCHADIGING VAN DE HUID

Littekens worden gevormd na een diepe beschadiging van de huid. Wanneer alleen de bovenste huidlaag beschadigd is, ontstaat er slechts een schaafwond. Hierbij treedt geen littekenvorming op. Bij beschadiging van de diepere huidlagen kan er wel een litteken ontstaan. Bij een diepere beschadiging maakt je lichaam nieuw bindweefsel aan waarmee het de wond opvult. Hierbij kan er een roodachtig en dik litteken ontstaan. Als de wond goed geneest, de huid zich herstelt en er geen infectie optreedt, verdwijnt de roodheid en verdikking van het litteken en vervaagt het litteken uiteindelijk.

BEHANDELING VAN LITTEKENS

Het is een misverstand dat littekens niet behandeld zouden kunnen worden. Ze verdwijnen niet meer volledig, maar bij snelle aanpak kunnen ze wel aanzienlijk minder zichtbaar worden. Bestaande littekens kunnen behandeld worden door middel van een bindweefselmassage. Door deze intensieve behandelmethode verzacht en vernieuwt het weefsel zich en wordt het litteken optisch kleiner. Het is wel van belang dat littekens zo snel mogelijk worden behandeld. Het liefst vlak nadat de wond gesloten is, maar in ieder geval binnen anderhalf jaar. Wacht je langer, dan wordt het steeds moeilijker om huidverbetering te behalen.

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

Er is nog een aantal zaken dat je kan helpen om littekens zoveel mogelijk te vervagen. Masseer het litteken dagelijks los zodra dit kan en stel littekens niet bloot aan extreme temperaturen zoals zonnebaden, zonnebanken, sauna’s of hevige kou. Het is ook raadzaam geen strakke kledingstukken te dragen die het litteken beschadigen of verder irriteren. Wees, bij verse littekens, voorzichtig met krachtsporten. Door de verdikking van de huid denkt men vaak dat littekens sterk zijn. Dat is niet waar. Een litteken zal nooit de sterkte van de oorspronkelijke huid evenaren. Zoals voor veel huidproblemen geldt, voorkomen is beter dan genezen, is dat zeker het geval voor littekens!

BIJPASSENDE BEHANDELING

Is dit je 1e afspraak bij MOOI BY ANS? Boek dan de kennismakingsbehandeling Een Nieuw Begin. Wil je graag een litteken minder zichtbaar maken? Mooie resultaten kun je behalen met een Bindweefselkuur eventueel in combinatie met Microneedling.